Vad är egentligen öl?

Mycket mera än – “…en stor och stark, tack!” eller
“…tar bara en öl till maten…”

Öl är världens äldsta alkoholhaltiga dryck, tillverkad enligt en ytligt sett okomplicerad recept med enkla råvaror: vatten, malt, humle, jäst. Slutresultatet är dock otroligt månsidigt och läckert varierande tack vare den facinerande bryggningsprocessen. Man kan säga att det är jästen som gör att det blir öl. Över tid får varje brygghus’ jäststam sin egen särpräglad karaktär och bildar en “familj” av jäst som hör hemma just där.

Det finns i princip tre jäsningsmetoder som avgör vilken huvudtyp av öl som blir resultatet: underjäst Lager, överjäst Ale eller vildjäst Lambic. Malten är ölets ryggrad, kolsyran ger den bubbliga andan och karaktären formas av ett fullt spektrum av aromer från humle.

Av denna basformel: 4 ingredienser gånger 3 jäsningsmetoder har bryggarna genom årtusenden lyckats multiplicera dagens flera dussintals öltyper och tusentals olika ölvarianter och ölsmaker över hela världen. Nya sorter och kombinationer tillkommer hela tiden.

Öltyper och Stallhagens öl

Här presenterar vi en enkel sammanfattning av lager och ale med sina undertyper samt specialölen med lambics som sin egen typ. I ölliteraturen hittar man otaliga sätt at grupera och beskriva öltyper. Ölentusiasterna kan lista många mer undertyper och varianter.

  1. Lager : Är underjästöl som är friskt, balanserat och lätt att ta till sig. 95% av världens öl är lager. Lager kommer i tre varianter:
    • Ljust lager som Stallhagen Honungsöl, Stallhagen III och Stallhagen Helles Märzen (i produktion 2012) är friska och lätt maltigta med humlearomatisk karaktär.
    • Mörkt lager som Stallhagen Delikat, Stallhagen Skördefest och Stallhagen Celebration (i produktion 2011) , är mjuka med lättdruckna egenskaper och en aromatisk sötma.
    • Stark lager, som Stallhagen Julbock och Stallhagen Dunkles (i produktion fram till 2011), är kraftiga och lite sötaktiga med rund karaktär och generös maltighet.