Vad är egentligen öl?

Mycket mera än – ”…en stor och stark, tack!” eller”…tar bara en öl till maten…”

Öl är världens äldsta alkoholhaltiga dryck, tillverkad enligt en ytligt sett okomplicerad recept med enkla råvaror: vatten, malt, humle, jäst. Slutresultatet är dock otroligt månsidigt och läckert varierande tack vare den facinerande bryggningsprocessen. Man kan säga att det är jästen som gör att det blir öl. Över tid får varje brygghus’ jäststam sin egen särpräglad karaktär och bildar en ”familj” av jäst som hör hemma just där.

Det finns i princip tre jäsningsmetoder som avgör vilken huvudtyp av öl som blir resultatet: underjäst Lager, överjäst Ale eller vildjäst Lambic. Malten är ölets ryggrad, kolsyran ger den bubbliga andan och karaktären formas av ett fullt spektrum av aromer från humle.

Av denna basformel: 4 ingredienser gånger 3 jäsningsmetoder har bryggarna genom årtusenden lyckats multiplicera dagens flera dussintals öltyper och tusentals olika ölvarianter och ölsmaker över hela världen. Nya sorter och kombinationer tillkommer hela tiden.

Öltyper och Stallhagens öl

Här presenterar vi en enkel sammanfattning av lager och ale med sina undertyper samt specialölen med lambics som sin egen typ. I ölliteraturen hittar man otaliga sätt at grupera och beskriva öltyper. Ölentusiasterna kan lista många mer undertyper och varianter.

 1. Lager är underjästöl som är friskt, balanserat och lätt att ta till sig. 95% av världens öl är lager. Lager kommer i tre varianter:
  • Ljust lager som Stallhagen Honungsöl, Stallhagen III och Stallhagen Guld är friska och lätt maltigta med humlearomatisk karaktär.
  • Mörkt lager som Stallhagen Delikat är mjuka med lättdruckna egenskaper och en aromatisk sötma.
  • Stark lager, som Stallhagen Julbock och Stallhagen  Baltic Porter, är smakrika, kraftiga med rund karaktär och generös maltighet.
 2. Ale är en grupp av överjästöl med komplex mix av många aromer. Ales är fruktiga och nyansrika, humlebeskan varierar i styrka från aromatisk till intensivt blommig beroende på typ av ale. Stallhagens Ale sortiment inkluderar Stallhagen US Red Ale, Stallhagen Pale Ale och Stallhagen IPA Original (India Pale Ale)
 3. Porter och Stout är robusta och karaktärsfulla överjästöl, utom baltic varianten som är lager. Porters får sin färg och smakstyrka från mörka maltkvaliteter och bjuder på rostade toner av kaffe, bröd och choklad. Stallhagens högt uppskattade Baltic Porter hör till den här gruppen.
 4. Veteöl är lätta och fruktiga överjästöl med aromer av sommarfrukter. Veteölen erbjuder ett brett spektrum av sorter från ljusa och klara till mörka och grumliga. Man kan känna toner av vanilj, citrusfrukt och kryddor.
 5. Pilsner ( Pils) är friskt och krispigt typ av underjäst öl som är välsmakande, aromatiskt och ganska torrt. Typiskt med tydlig humlebeska som bidrar med örtiga och blommiga nyanser.
 6. Specialöl är vanligtvis generösa och originella och svåra att kategorisera efter de vedertagna öltyperna. Gruppen innehåller överjästa, underjästa och spontanjästa öl ofta smaksatta med frukt och kryddor.

Vill du läsa mera om öltyper:

Du hittar mera om ölens karakteristik, vad dricks med vad samt rekommendationer på våra sidor här.

Stallhagen AB  |  Getavägen 196  |  22410 Godby  |  Åland  |  +358 18 48500

Stallhagen
link file-picture play facebook youtube